koncert
Trafó
1094 Budapest, Liliom u. 41.

Karbido (PL): TABLE AROUND CAGE

A Karbido (PL) szcenikus koncertje John Cage művei alapján

Lehet egy asztalon játszani? Nem kártyázni, zenélni! Le lehet rajta játszani egy teljes koncertet? Persze! Csak az a kérdés, milyen ez az asztal, és kik szólaltatják meg?

Hogy kik?  Hát a Karbido. Az interdiszciplináris formációt 2003-ban Wrocławban hozta létre néhány lengyel zenész. A csapat előadásai és publikációi a zene, a film, a színház, az építészet és az irodalom határmezsgyéjén mozognak. A Karbido már a világ számos pontján megfordult, programjaikat nem csak Európában, de Ausztráliában és Hong Kongban is hallhatta már a közönség: mindenütt osztatlan sikert arattak.

Bár a Karbido tagjai ütőhangszeres művészek, legfőbb hangszerük mégis az „asztal”, egy egyszerű bútor, amelyen elképesztő hangzásokat és vizuális összefüggéseket hoznak létre egyórás műsoruk ideje alatt.

Ez az „asztal” egy olyan speciális, 125x125x90 cm-es fenyőfából készült hangkeltő eszköz, amely konstrukciójában az afrikai balafonra emlékeztet. Mikrofonokkal és gitár pickupokkal szerelték fel, ezek 24 különböző jelet képesek elküldeni a keverőpultnak, hogy ott további hangátalakításokra kerülhessen sor. Az így létrejött komplex rendszer segítségével az „asztal” olyan akusztikai tulajdonságaira is fény derül, amelyekre soha nem gondoltunk volna..

Az „asztal” egyben ritmikus és melodikus hangszer is, akár felszíne vagy oldala érintésével, dörzsölésével vagy a rászerelt húrok megszólaltatásával is létrehozhatók vele zenei akciók.

 

A Karbido folyamatosan új zenei „játékszabályokat” kutat, ezért előadásaikban keverednek a pontosan megkomponált zenék és a részben kötött szabályokon alapuló improvizációk. Mostani performanszuk inspirációs forrása John Cage (1912-1992) munkássága volt. A kísérletezés végül egy olyan projektben kristályosodott ki, melyben a Karbido folyamatos párbeszédet folytat Cage munkáival, szellemiségével.

Ez az este nem csak a közönség, de az alkotók számára is izgalmas utazás az ismeretlenbe. – négy kreatív zenész és egy „asztal” társaságában.

18 órától interaktív beavató foglalkozáson ismerkedhetnek meg az érdeklődők az előadáson szereplő hangszerekkel és az elhangzó darabokkal.

 

‘A 2006 óta a világ összes kis és nagy színházi összejövetelét megjárt Az asztal című alig egyórás koncertszínház tipikus és minőségi fesztiválprodukció, amiben a Karbido nevű csoport tagjai boszorkányos ügyességgel zenélnek egy első pillantásra teljesen átlagos asztalon. Gyanakvásra csak az asztal lábai körül tekergő kábelrengeteg ad okot, és valóban gyorsan kiderül, hogy az asztalt kívül-belül mikrofonokkal szerelték fel, s a négy vérprofi muzsikus (meg az előadás végén velük együtt meghajló kétfős technikusstáb) mindenféle lehetséges és lehetetlen hangot csal elő a preparált bútordarab látható és láthatatlan zegzugaiból. A falapon végighúzott borotvapenge, az asztallap szélein táncoló hegedűvonó, a zakatoló írógépet imitáló fiókfogantyú – mind-mind megannyi virtuóz stílusgyakorlat kiindulópontja.’

 

Jászay Tamás 

Előadók

  • Karbido
    • Igor Gawlikowski
    • maot [Marek Otwinowski]
    • Tomasz Sikora
    • Michał Litwiniec

program